Start året med ro i maven – Gratis fragt hele januar

Hvad er forstoppelse?

Definitionen af forstoppelse er, når man har afføring mindre end tre gange om ugen.

Maden ophobes i tarmen, det kan føles ubehageligt og være meget smertefuldt, man kan opleve mavepine, oppustethed og følelsen af, at man ikke får “tømt” tarmen ordentligt.

Hvis forstoppelsen står på over længere tid, kan det gå ud over optagelse af næring fra maden vi indtager.

Hvorfor får man forstoppelse?

Forstoppelse kan skyldes mange ting, medicin, stress og manglende motion sammen med fiberfattig mad er nogle af årsagerne til at vi får forstoppelse.

En kortvarig forstoppelse i forbindelse med ferien er velkendt, her kan der være tale om stress, ændret kost, toiletforhold, indtagelse af medicin - det betegnes af nogle som “feriemave”.

Alle kan opleve forstoppelse

  • Børn & unge

    Når børn og unge oplever forstoppelse kan det skyldes kosten, f.eks for højt indtag af ultra forarbejdede fødevarer og for få kostfibre fra præbiotiske fødevarer, samt for lavt væske-indtag.
    Det er vigtigt at lære børn fra en tidlig alder om sunde, fiberrige fødevarer samt gode toiletvaner. Endvidere kan motion spille en vigtig rolle for at holde maven i gang.  

  • Ældre + 65

    Ældre mennesker oplever ofte forstoppelse, og man siger at mere end 40% af de +65 årige lider af forstoppelse. Dette kan skyldes mindre fysisk aktivitet, øget medicinindtag, ændringer i kostvaner, og for lidt væskeindtag.
    Det er vigtigt at holde sig aktiv, at drikke rigeligt med vand og spise fiberrig kost. En daglig gåtur kan hjælpe både med at holde maven i gang og give en bedre appetit.

  • Vægttabsmedicin & forstoppelse 

    De hyppigste rapporterede bivirkninger ved Vægttabsmedicin er symptomer fra mave-tarm systemet, vores fordøjelsessystem. 

    Det er symptomer og bivirkninger som kvalme, mavesmerter, oppustelighed, diarré og forstoppelse. Det anbefales at fokusere på en fiberrig kost, motion og drikke rigeligt med væske. 

Der er flere naturlige måder at lindre forstoppelse på:

  • Drik masser af vand & spis fiberrigt.
    Væske hjælper med at blødgøre afføringen og fibre fra præbiotiske fødevarer fodrer, tarmens gavnlige bakterier og sikrer bedre balance i tarmens mikrobiom.

  • Motion:
    Daglige gåture og regelmæssig fysisk aktivitet hjælper tarmen med at bevæge sig. 

  • Toilet rutiner:
    Gode toiletvaner er essentielle, vi må ikke have travlt når vi skal på toilettet, hvis muligt, er det en god idé at gå på toilettet nogenlunde samme tid hver dag. 

Hvis naturlige metoder ikke virker, kan medicin hjælpe.

  • Afføringsmidler:
    Læger vil anbefale afføringsmidler som Movicol, Lactose, Dulcolac og magnesia, de blødgør afføringen.
    Afføringsmidler kan købes på apoteket, i håndkøb eller på recept.
  • Kontakt lægen: Hvis forstoppelsen varer ved eller er meget smertefuld, skal du tale med en læge.

Husk altid at søge råd hos en sundhedsprofessionel, hvis du har bekymringer om forstoppelse.

Ohpops* kan modvirke forstoppelse...

Det er vigtigt at fokusere på uopløselige fibre, der findes i frugt, grøntsager, fuldkorn og bælgfrugter mm. Disse fibre opløses ikke i mavesækken eller tyndtarmen, men når de ankommer til tyktarmen, fodrer fibrene tarmens “gode” bakterier - dette kaldes for den "præbiotiske proces".

Denne proces er essentielt for væksten af gode tarmbakterier og for at opretholde et stærkt mikrobiom.

*Ohpops kan modvirke forstoppelse, grundet det høje indhold af kostfibre fra glutenfrit fuldkornshavremel.